Speciālists, students un skolotājs vienā personā

Speciālists, students un skolotājs vienā personā

Mācītspēks

Autors: Kaspars Kalējs, laikraksts “Bauskas Dzīve”.

Skolotāju izglītības projektā «Mācītspēks» ikviens var papildus savai profesijai iegūt arī pedagoga arodu. Šādu lēmumu pieņēmis arī Bauskas 1. vidusskolas absolvents Kaspars Cimermanis. «Bauskas Dzīve» iepazinās ar viņa darbu Rīgas Angļu ģimnāzijā.

Divi mācību priekšmeti

Kaspars Cimermanis bērnību aizvadījis Bauskā, mācoties Bauskas 1. vidusskolā, taču tagad kopā ar ģimeni dzīvo Rīgā. Pašlaik viņš strādā privātā uzņēmumā un Rīgas Angļu ģimnāzijā māca divus priekšmetus: 7. klasēm – inženierzinības, 6. un 9. klasei – dizainu un tehnoloģijas. Viņš Rīgas Tehniskajā universitātē ir ieguvis bakalaura grādu transportā un loģistikā un maģistra grādu inovācijās un uzņēmējdarbībā.

««Mācītspēks» ir jauna programma, kas dod iespēju cilvēkiem, kuriem jau ir augstākā izglītība, mācīties un iegūt pedagoģisko izglītību un vadīt stundas skolā,» atklāj K. Cimermanis.

Svarīgi ir ieinteresēt

«Domāju, ka skolotāja uzdevums ir ieinteresēt skolēnu. Tas ir arī mans mērķis, kāpēc es esmu šajā programmā. Mācu abus priekšmetus, kur ir nepieciešama praktiskā skolēnu iesaiste. Ir svarīgi audzēkņiem parādīt, kāpēc jāmācās noteiktā tēma,» uzskata jaunais skolotājs, kurš darbu skolā sācis šogad augusta beigās. «Šis gads ir īpašs, jo programmu sāku ar attālinātajām mācībām. Ir liels izaicinājums pedagogus motivēt, skolotājiem iet līdzi laikam, lai gan pašiem, gan skolēniem būtu interesanti,» analizē K. Cimermanis. Viņš uzskata, ka vajadzētu vairāk piesaistīt cilvēkus skolai, kas ir savas jomas profesionāļi un var no sava pamatdarba doties uz skolu un mācīt kādu priekšmetu, kas ir viņa specialitāte.

«Manis mācītajiem priekšmetiem saturs ir ļoti svarīgs. Šie priekšmeti izglītībā ir jauni, un nav daudz materiālu, kas skolotājam ir pieejami, tāpēc tos nākas radīt pašam,» pastāstīja K. Cimermanis. Rīgas Angļu ģimnāzijā nesen veikta paplašināšana, uzceļot piebūvi, arī viņam piešķirts jauns kabinets.

Daudz pienākumu

Kaspars Cimermanis, nepilnu pusgadu mācot skolā, ir sapratis, ka pedagogiem ir daudz pienākumu. «Neesmu skolotājs ar lielu pieredzi, taču zinu, ka pedagogam ne tikai jāvada mācību stunda, bet arī jāsagatavojas, kā arī jāanalizē tā. Tas prasa lielu laiku, īpaši attālināto mācību gaitā,» pārliecināts pedagogs, «katru nedēļu «Mācītspēka» komandas skolotājam jāapgūst jaunas programmas, lai varētu strādāt skolā. Man tikt līdzi nav sarežģīti, bet ir pedagogi, kuriem tas ir izaicinājums.»

Kaspars uzskata, ka attālinātajā mācību procesā trūkst klases darba dinamikas, jo ne visi skolēni mācībām pieslēdzas ar kamerām un tur ieslēgtus mikrofonus, lai varētu piedalīties diskusijā ar skolotāju. «Attālinātais darbs ir prasīgāks. Šajā laikā skolotājs nevar redzēt skolēna vidi, kā viņš jūtas, klātienē tas bija iespējams,» sacīja speciālists.

Inženierzinātņu popularitāte aug

Skolotājs pamanījis, ka ir audzēkņi, kuri uzreiz darbus izdara, bet ir arī tādi jaunieši, kuriem nepieciešama pastiprināta skolotāju uzmanība. «Viņi var izdarīt, taču man šķiet, ka mūsdienās daudziem trūkst atbildības par to, ka skola ir kaut kas svarīgs,» uzskata K. Cimermanis, «tomēr redzu, ka interese par inženierzinātnēm palielinās, tas ir arī mans mērķis. Agrāk vairums gribēja kļūt par ekonomistiem un juristiem.»

Kaspars pastāstīja, ka tagad, piemēram, var mācīties Rīgas Tehniskajā koledžā un pēc tam Rīgas Tehniskajā universitātē apgūt ķīmiju un fiziku. «Inženierzinības 7. klasē tiek mācītas ar mērķi jauniešiem ļaut izvēlēties, ko viņi darīs pēc pamatskolas, vai viņiem tas interesē. Ja skolēnam tas padodas, tad mērķis ir, lai viņš šo nozari pēta tālāk. Šajā mācību priekšmetā mācāmies, kā būvēt stabilu māju, apgūstam hidrauliku, gāzes un šķidrumus,» «Bauskas Dzīvei» pastāstīja Kaspars Cimermanis. Sākumā par skolotāju nebija domājis kļūt. «Ikdienā esmu uzņēmējs, šis ir mans izaugsmes darbs. Mani pašu interesē mācīties,» izvēli strādāt arī skolā pamato K. Cimermanis. Viņš uzskata, ka «Mācītspēkā» ikviens var dot labumu Latvijas izglītības sistēmai.

Darbīga svētku nedēļa

Skolotājs atklāja, ka pagājušajā nedēļā, trešdien, izliktas pirmā semestra atzīmes, tagad atliek tikai pabeigt mācības Latvijas Universitātē, pēc tam kopā ar ģimeni svinēs Ziemassvētkus.

«Šie būs darbīgi svētki, vēl jo vairāk tāpēc, ka «Covid19» dēļ pie radiem nevar braukt. Ar ģimeni katru gadu dodamies uz Bauskas mežiem eglītē iekārt gardumus meža dzīvniekiem. Šogad, iespējams, svētkus svinēsim vai nu Engures pusē, vai Bauskā. Mums patīk aktivitātes dabā,» teic Kaspars Cimermanis.

mācītspēks
Ir jautājums? Raksti mums tagad!

Trūkst informācijas?
Jautā mums!

Paldies! Jautājums ir saņemts, sniegsim jums atbildi tuvāko stundu laikā.